СУЧАСНИЙ СТАН ОСНОВ ТЕОРІЇ РЕСТАВРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Осипов, Сергій (Просторовий розвиток, 2023)
У статті, на основі короткого ретроспективного аналізу та узагальнень, встановлено, що сучасні основи теорії реставраційних процесів мають досить розвинену вихідну емпіричну основу у вигляді безлічі зафіксованих фактів, проте вони не розкривають повною мірою сутність процесів та явищ, що протікають у пам'ятнику архітектури під час його реставрації. Основи теорії не мають у необхідній кількості своїх правил і доказів, оскільки теоретичні основи і логіка теорії характеризуються як незавершені. Основний масив теоретичного та прикладного знання, у вигляді сукупності тверджень, переважно запозичений з інших галузей будівельного виробництва (реконструкція, ремонт або нове будівництво) зі слабкою адаптацією щодо особливих властивостей власного об'єкта та предмета дослідження – пам'яток архітектури та процесів їх реставрації. Підґрунтям сучасних основ теорії реставрації пам'яток архітектури є естетичний, емоційний, пізнавальний та історико-документальний аспекти, що лежать у свою чергу в основі теоретичних концепцій реставрації, і які вперше зведені в систему, а таким аспектам реставрації, як емоційний, пізнавальний та історико-документальний статті вперше запропоновані наступні формулювання, що відрізняються лаконічністю та смисловою ємністю, а саме: «захват і благоговіння від дотику до справжнього творіння людської фантазії»; «свідоцтво про минулий розвиток духовної та практичної діяльності людського суспільства»; «історичний документ, який приймається як незаперечний науковий факт існування та розвитку суспільства, його духовної та матеріальної культури».