ПРОСТОРОВЕ ПЛАНУВАННЯ НА ЛОКАЛЬНОМУ РІВНІ В УКРАЇНІ - Габрель, Микола; Добровольська, Михайло; Добровольська, Марта; Форкуца, Людмила (Просторовий розвиток, 2023)
Просторове планування локального рівня сприяє підвищенню ефективності й результативності громади шляхом вибору довгострокових, трансформаційних цілей, які повинні бути достатньо гнучкими щодо невизначеного майбутнього, і конкретним «оперативним» програмуванням процесів, необхідних для досягнення цих цілей. Осмислено ситуацію з просторовим плануванням в Україні на місцевому (локальному) рівні. Задачі просторового планування є недетермінованими, складними, пов’язані з прогнозуванням розвитку та просторового майбутнього територій. Здійснено упорядкування наукових і методичних положень обґрунтування й моделювання просторового розвитку територіальних систем локального рівня. Уточнено окремі положення просторового планування Польщі, досвід якої вважаємо корисним для практики України.