ПРОБЛЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОПОЗИТИВНИХ ЗМІН В ПРОЦЕСАХ ФОРМУВАННЯ SMART CITY - Фоменко, Оксана; Чечельницький, Сергій (Просторовий розвиток, 2023)
Архітекторами науковцями Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова ведуться дослідження, орієнтовані на написання технічного завдання для «Програмного комплексу моделювання міста як динамічної системи». Ця розробка присвячена проблемі удосконалення SMART-орієнтованого програмно-аналітичного інструментарію, що базується на роботі з великими масивами даних (BIG DATA) в архітектурному та містобудівному управлінні. Мета даного інструментарію ‒ прогностика та моніторинг архітектурної складової міста як динамічної системи. Актуальність його реалізації полягає в оптимізації принципів функціонування архітектурної складової міста з розрахунком її впливу на процеси функціонування інших міських підсистем. У якості розвитку да удосконалення даного напрямку запропоновано метод визначення оптимальних швидкості та прискорення позитивних трансформацій архітектурної складової міст, заснований на індикаторі «Екологічний слід архітектури», що розробляється в даний час. Він є методом розробки покрокових стратегій розвитку архітектурної складової міст. Основною проблемою є визначення оптимальних темпів соціальних, екологічних та економічних змін у процесах досягнення містом сталого стану. Занадто швидкі зміни неминуче призведуть до загострення соціально-економічної кризи. Повільні зміни негативно позначаються на стійкості та екології регіону. З цієї причини в цій статті авторами розроблено концепцію формування індикатора, що визначає вектор, швидкість та прискорення модернізації архітектурної складової міста. Як фактор, що обмежує швидкість змін до соціально прийнятного рівня, обрано індикатор «Стійкої доступності життєвих благ для населення».