ТЕОРЕТИЧНИЙ ТА ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД ІНКЛЮЗИВНОЇ ГАРМОНІЗАЦІЇ ВНУТРІШНЬОГО ПРОСТОРУ ГРОМАДСЬКИХ БУДІВЕЛЬ - Павленко, Тетяна; Руденко, Лілія (Просторовий розвиток, 2023)
Розглянуто теоретичний та практичний досвід інклюзивної гармонізації внутрішнього простору громадських будівель. У процесі виявлення особливостей гармонізації внутрішнього простору було визначено ряд ключових аспектів важливості контрасту кольорів (визначення контурів та форм, орієнтація та навігація, ідентифікація об'єктів, безпека). Проаналізовано та визначено, що контраст кольорів сприяє поліпшенню доступності та сприйняттю навколишнього середовища для людей із порушенням зору, роблячи інформацію більш доступною та надаючи можливість більш ефективно взаємодіяти з навколишнім світом. Авторами було проведено аналіз практичного досвіду проектування внутрішнього простору громадських будівель та виявлено їх особливості. На основі проведеної роботи визначено, що дослідження та подальше виявлення інклюзивних прийомів кольорової гармонізації внутрішнього простору громадських будівель із визначенням чітких параметрів контрастності постає актуальним напрямком розвитку даної роботи.