РОЛЬ ГЕОДЕЗІЇ У РОЗВИТКУ ДРОН-ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ, КАРТОГРАФУВАННЯ ТА МОНІТОРИНГУ ТЕРИТОРІЙ - Браславська, Оксана; Дець, Тетяна; Рожі, Томас (Просторовий розвиток, 2023)
Розглядається актуальність і важливість інтеграції геодезичних методів у технології дистанційного зондування з дронів. Основна увага приділяється вивченню можливостей дронів як інноваційного інструменту, що відкриває нові перспективи для вимірювання, картографування та моніторингу територій. Аналізуються передові геодезичні технології та їх застосування у роботі з дронами, включаючи фотограмметрію, лазерне сканування та інші методи збору даних. Мета статті. Визначення і систематизація ролі геодезії у прогресі дрон-технологій, які використовуються для точних вимірювань, картографування та моніторингу територій. Завдання дослідження: проаналізувати сучасний стан геодезичних методів в контексті їх застосування в дрон-технологіях; дослідити можливості використання безпілотних літальних апаратів для геодезичних робіт. Розробити рекомендації щодо інтеграції дрон-технологій в геодезичну практику. Методи дослідження: аналітичний метод – систематичний аналіз наукових публікацій, статей та доповідей, що висвітлюють актуальні питання геодезії та дрон- технологій, їх розвитку та застосування; емпіричний метод – збір та обробка даних з використанням дронів, проведення вимірювань, моніторингу та картографування для оцінки точності та ефективності цих технологій; експериментальний метод – проведення польових випробувань дрон-технологій для збору первинних даних, їх аналізу та порівняння з традиційними геодезичними методами. Важливою частиною дослідження є оцінка ефективності використання дронів у порівнянні з традиційними методами, з особливим акцентом на підвищення точності, швидкості та зниження вартості геодезичних робіт. Також розглядається вплив правових аспектів на використання дронів у геодезії, в тому числі можливості її адаптації до сучасних геодезичних потреб.