ОНОВЛЕННЯ НОРМАТИВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ДЛЯ ПРОЄКТУВАННЯ ОРЕНДНОГО ЖИТЛА - Яновицький, Євгеній (Просторовий розвиток, 2023)
Розглядаються пропозиції щодо внесення конкретних змін в нормативні документи, які необхідні на сучасному етапі. Ринок орендного житла для тимчасового проживання, - шлях розв’язання проблеми забезпечення громадян житлом. Тим більше на даному етапі, ця проблема актуалізується в зв’язку з війною, руйнуваннями та переміщенням великої кількості громадян. Аналіз сучасної нормативної бази показав, що наразі є невідповідність нормативних вимог та обмежень до реальних потреб життя. Розглянуті такі нормативні обмеження в проєктуванні та експлуатації орендного житла: час інсоляції житлових приміщень; рівень щільності забудови; можливість інтеграції громадської інфраструктури та створення багатофункціональних комплексів. На даний час прийнято в першому читанні Закон України «Про орендне житло». В цілому даний Закон ще не прийнятий. Згідно з проєктом Закону, орендне житло може розміщуватись як в окремих будівлях так і в складі багатофункціональних комплексів. Але треба також винести на обговорення громадськості та спеціалістів норму, яка закладена в даний проєкт Закону «Про орендне житло», про те що житлові приміщення або орендні квартири не можуть бути придбані мешканцями у свою власність. Хоча для розвитку даного типу житла було би розумно надати можливість орендарю з часом викупити житло, тобто дозволити проводити з даними квартирами процеси оперативного лізингу – оренда житла з викупом. Саме така можливість і могла стати поштовхом для виокремлення нормативних вимог для розширення типологічного ряду житла для тимчасового проживання. Існуюча нормативна база України не визначає «Орендне житло», як окрему типологічну одиницю. В той самий час, функціональна класифікація житла для тимчасового проживання відносить такі приміщення, як житлові апартаменти, апарт- готелі, готельні апартаменти та інші, - до будинків громадського призначення. До класу житлових будинків, згідно норм, віднесений тільки такий вид індивідуального розміщення, як гуртожитки, з визначенням для такого типу окремих нормативних обмежень та вимог. Отже, задачею на даний час є внесення до нормативної бази України саме такого виду будівель, як орендні житлові будинки.