ФІЛОСОФСЬКО-РЕЛІГІЙНІ ВЧЕННЯ КИТАЮ ЯК ОСНОВА МИСТЕЦТВА І АРХІТЕКТУРИ - Товбич, Валерій; Слєпцов, Олег; Дьомін, Микола; Козакова, Олена (Просторовий розвиток, 2023)
Висвітлюється вплив традиційних релігійно-філософських вчень Китаю на формування та розвиток китайського мистецтва та архітектури. Основою мистецтва та архітектури Китаю став унікальний «релігійний синкретизм» трьох вчень – даосизму, конфуціанства і буддизму. Запозичений з Індії буддизм поступово трансформувався на теренах Китаю, утворивши місцеву версію, що наочно доводить приклад унікального печерного храмового комплексу Дуньхуана.