СИСТЕМИ ВЕРТИКАЛЬНОГО ОЗЕЛЕНЕННЯ В СЕРЕДМІСТІ ТА ВІЗУАЛЬНІ РІШЕННЯ ДЛЯ М. УЖГОРОДА - Кайнц, Діана; Микайло, Оксана; Швець, Максим (Просторовий розвиток, 2023)
Проведено аналіз характеристик систем вертикального озеленення, способів їх організації, конструктивних рішень та засад експлуатації в сучасних містах. У статті наведено змістовну класифікацію таких систем, описано їх особливості, переваги та недоліки, інструменти та конструкції, рослинність, а також співставлено вартості витратних матеріалів для кожного з видів. У статті наведено опис властивостей вертикального озеленення, аргументованого його позитивний вплив на мікроклімат міста, екологію, здоров’я та психо-емоційний стан мешканців. Спираючись на кращі світові аналоги та зважаючи на необхідність впровадження такого виду озеленення у структуру комплексної зеленої зони міста, запропоновано візуальні коцепти перетворення фасадів та дахів існуючих будівель м. Ужгорода.