МЕТОДИ ДИСТАНЦІЙНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ РУЙНУВАНЬ УРБОЛАНДШАФТІВ - Нестеренко, Світлана; Бас, Данило (Просторовий розвиток, 2025)
Використання сучасних методів дослідження територій є особливо важливим елементом відслідковування змін урболандшафтів. Наявність супутникових знімків надає можливість детального визначення динаміки змін дистанційним методом, виявлення особливостей цих змін, чинників, наслідків утворених змін за певний період. Процес збирання, отримання, опрацювання та поширення даних досліджень є основою для виділення цього методу як окремого виду моніторингу. Є базою для створення кадастру зруйнованих територій та їх змін. Подальшим використанням цього кадастру є встановлення закономірностей, варіантів рішення проблем, плану щодо відновлення та зменшення загальних втрат тощо. В науковій роботі за допомогою дистанційного зондування Землі визначено динаміку урбанізації прикордонних міст Харківщини до лютого 2022 року. За допомогою радарних даних виявлено зони руйнувань урболандшафтів від впливу військових дій в період 2022-2024 років. Виконана оцінка наслідків руйнувань урболандшафтів. Метою цього дослідження також є створення певного пласту вчення для майбутнього започаткування системи автоматичного аналізу територій та їх класифікації за певними ознаками. Можливе створення особливого реєстру системи для збирання даних та їх обробки для полегшення праці у вибраній темі дослідження. Глибокі, систематичні та адаптовані дані сприятимуть зростанню інформативності, правильності, правдоподібності створених моделей в результаті характеристики отриманих матеріалів. Правильна інтерпретація та уміле вирішення перелічених проблем допоможе у загальній систематизації методу дистанційного дослідження.