СТРУКТУРНО-ДИНАМІЧНА ТРАНСФОРМАЦІЯ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ПІДПРИЄМСТВ БУДІВЕЛЬНОГО ДЕВЕЛОПМЕНТУ: АНАЛІТИКО-ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ - Степанюк, Роман; Антипенко, Євген; Валінкевич, Наталія; Лавриненко, Олександр; Герасименко, Олексій (Просторовий розвиток, 2025)
Досліджуються SMART-інновації та сучасні технології, що визначають тенденції розвитку будівельної галузі. Аналізується історична еволюція будівельних норм, починаючи від законодавчих положень Стародавнього Вавилона, середньовічної Європи та індустріальної революції до сучасних регламентів, що базуються на цифрових технологіях та екологічних стандартах. Розглядається вплив інформаційних технологій, цифрового моделювання (BIM), автоматизації процесів та використання Інтернету речей (IoT) на ефективність і безпеку будівельних об’єктів. Особлива увага приділяється концепції SMART-технологій, що інтегрують штучний інтелект, автоматизовані системи контролю та аналізу в управління будівельними процесами. Досліджено основні напрями їх застосування, зокрема, впровадження "розумних" будівель та міст, використання роботизованих систем для автоматизації будівництва, а також розвиток енергоефективних технологій. Досліджено ключові напрямки застосування SMART-технологій у будівництві, проведено аналіз та обгрунтовано техніко-технологічні показники рівня застосування SMART-технологій. У статті представлено аналіз міжнародних методик оцінки рівня впровадження SMART-інновацій у будівництві, таких як LEED, BREEAM, WELL Building Standard, Smar tReadiness Indicator (SRI) та інші, що використовуються для визначення рівня екологічної ефективності та цифрової інтеграції будівельних проектів. Ключовими перспективними напрямами розвитку SMART-технологій визначено інтеграцію штучного інтелекту для прогнозування стану будівель, подальше поширення 3D-друку в будівництві, розвиток екологічно чистих матеріалів та адаптацію будівельних процесів до мережі 5G. Стаття узагальнює сучасний стан розвитку SMART-технологій у будівельній сфері та пропонує перспективні напрями їх подальшого впровадження для підвищення ефективності, безпеки та екологічності будівництва.