ІННОВАЦІЙНІ НАПРЯМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗБІРНОГО БУДІВНИЦТВА В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЕВЕЛОПМЕНТУ У ВОЄННИЙ ТА ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОДИ - Дружинін, Максим (Просторовий розвиток, 2025)
Досліджується концепція "Build Back Better" (BBB) як основу для організації будівництва та відновлення інфраструктури після криз і катастроф. BBB інтегрує ідеї стійкого розвитку, цифровізації, зеленої інфраструктури та соціальної інклюзивності, що робить його ефективним підходом для сучасного містобудування та реконструкції. У роботі висвітлено передумови виникнення BBB, зокрема її формування у відповідь на недоліки традиційних методів відновлення, що не враховували довгострокову стійкість та майбутні ризики. Особливу увагу приділено катастрофі 2004 року в Індійському океані, яка стала поштовхом до розробки нових стратегій відбудови. Дослідження ґрунтується на аналізі наукових публікацій, що розглядають організаційні аспекти реконструкції, роль будівельної галузі у розвитку посткризових економік. У статті наголошується, що ключовими викликами для відбудови є залучення фінансування, використання місцевих ресурсів, забезпечення зайнятості населення та оптимізація логістики будівництва. Особлива увага приділена зв’язку BBB із суміжними концепціями міського розвитку, такими як Resilient Cities, Smart Cities, Green Infrastructure та CircularEconomy. Детально проаналізовано концепцію Resilient Cities, що спрямована на адаптацію міст до кліматичних, економічних та соціальних викликів. В окремому розділі розглянуто особливості промислового та цивільного будівництва в Ізраїлі з урахуванням воєнних ризиків. Описано вимоги до укріплених конструкцій, обов’язкове створення бомбосховищ ("мамад"), застосування технологій подвійного призначення та розвиток підземної інфраструктури. У підсумку зазначено, що BBB є ефективною стратегією для довгострокового розвитку посткризових регіонів. Її інтеграція з інноваційними підходами до будівництва забезпечує стійкість, ефективність та адаптивність відновлених територій, що є актуальним для відбудови України.