ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ПЛАНУВАННЯ В БУДІВЕЛЬНІЙ ГАЛУЗІ З АКЦЕНТОМ НА УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСІВ - Войтович, Владислав (Просторовий розвиток, 2025)
Розглядається значення удосконалення процесів у будівельній галузі що стрімко розвивається під впливом інноваційних технологій та відкривають нові можливості для удосконалення процесів планування і виконання будівельних робіт. Зростання складності проєктів, необхідність зменшення витрат і термінів будівництва, а також забезпечення високого рівня безпеки й екологічної відповідальності створюють потребу в застосуванні сучасних підходів. Використання дронів для моніторингу майданчиків, впровадження робототехніки для автоматизації будівельних процесів, застосування штучного інтелекту для оптимізації управління ресурсами та 3D-друк будівельних елементів є ключовими напрямами інновацій у галузі. Ця стаття аналізує переваги й виклики інтеграції зазначених технологій у будівельну сферу, визначає їхній вплив на ефективність, якість і економічність проєктів, окреслює перспективи подальшого розвитку галузі в умовах цифрової трансформації.