ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПЛАНУВАЛЬНИХ РІШЕНЬ МАШИНОМІСЦЬ ІЗ ЗАРЯДНИМИ ПРИСТРОЯМИ ДЛЯ ЕЛЕКТРОМОБІЛІВ - Шелудько, Андрій; Татаренко, Володимир; Данилко, Леонід; Куцевич, Вадим (Просторовий розвиток, 2025)
Розглянуто питання визначення розмірів машиномісць при проєктуванні електрозарядних пунктів та машиномісць зі станцією зарядки електромобілів у гаражах для легкових автомобілів. Проаналізовано вплив протипожежних вимог прийнятого ДСТУ 9222:2023 на розмір машиномісць з урахуванням їх розташування відносно інших автомобілів та елементів будівельних конструкцій гаража. Проаналізовані варіанти компоновки машиномісць для електромобілів з урахуванням розташування станцій заряджання. Виходячи з цього запропонована класифікація типів машиномісць електрозарядних пунктів та машиномісць зі станцією зарядки електромобілів в гаражах в залежності від їх розташування відносно інших автомобілів та елементів будівельних конструкцій з урахуванням відповідних захисних зон. Сформульовано висновок про необхідність внесення змін до ДБН В.2.3-15:2007 «Споруди транспорту. Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів» в частині нормування розмірів машиномісць зі станцією зарядки електромобілів та машиномісць на електрозарядних пунктах у гаражах для паркування легкових електромобілів.