ТРАНСФОРМАЦІЇ СПОРУДИ ЦЕРКВИ СПАСА НА БЕРЕСТОВОМУ НА ПОЧАТКУ ХІІІ - У КІНЦІ XVI СТОЛІТТЯ - Романченко, Олександр (Просторовий розвиток, 2025)
Розглянуто проблематику трансформацій об’єму споруди церкви Спаса на Берестовому після катастрофічних руйнувань на початку ХІІІ ст. і до кінця ХVІ ст., коли храм перейшов у власність унійної церкви та значною мірою набув вигляду, близького до сучасного. Цей період, з огляду на фактичну відсутність історичних писемних джерел та зображень, належить до найменш вивчених. Значної уваги приділено аналізу наукової літератури, а також нечисленних історичних документів, які дозволяють оцінити тогочасний стан збереження та загального вигляду церковної споруди. Висловлено гіпотезу щодо ймовірної згадки церкви Спаса на Берестовому у подорожніх «Записках» купця Мартина Ґруневеґа, який відвідав Київ у 1584 році з торговою місією. Реальний стан церковної споруди на початку ХІІІ - наприкінці ХVІ ст. є важливим для розуміння основних етапів її трансформації, а також подальших процесів її відбудови та перебудови, які відбувалися згодом у першій половині ХVІІ ст. Висновки містять загальну оцінку трансформації споруди церкви Спаса на Берестовому протягом ХІІІ - ХVІ ст. та її визначальну роль у подальшій відбудові і перебудові церковної споруди. Наголошено на важливості цих трансформаційних процесів як важливої складової частини основних етапів трансформації вказаної винятково цінної пам’ятки архітектури, яких вона зазнала протягом ХІ-ХІХ століть. Підкреслено, що здобута інформація є вкрай важливою при проведенні подальших заходів із дослідження, реставрації та консервації цієї пам’ятки.