РІЗЬБЛЕНИЙ ДЕКОР В АРХІТЕКТУРІ: ІСТОРИЧНИЙ ЕКСКУРС - Лукашова, Анастасія; Шевченко, Людмила (Просторовий розвиток, 2025)
Розглянуто досвід використання різьбленого декору в країнах Стародавнього Світу, Близького та Далекого Сходу, європейських країн та України. З’ясовано його особливості, змістовну й тематичну складову (сюжети, символіку образів тощо), роль в організації просторово-предметного середовища. Розглянуто основні матеріали різьблення, прийоми використання різьбленого декору, значення його елементів в різних країнах. Виявлено види орнаментів, які традиційно використовувалися у різьбленому декорі.