УМОВИ ТА ФАКТОРИ ОРАНІЗАЦІЇ АРХІТЕКТУРНО-МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ЗАХИСТУ ВІД ПОВЕНЕЙ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ - Зінов’єва, Олена; Чернятевич, Наталія (Просторовий розвиток, 2025)
Представлено детальний аналіз факторів і умов, які впливають на проєктування житлових районів у складних середовищах. Визначається п’ять ключових категорій міркувань: захист навколишнього середовища, соціальна динаміка, економічна доцільність, технологічні інновації та практика управління. Значна увага приділяється інтеграції водно-болотних угідь у міське планування, враховуючи міжнародний досвід та існуючі дослідження. У статті розглядаються різноманітні стратегії захисту від повеней і збереження водно-болотних угідь, включаючи встановлення буферних зон, передових систем управління водними ресурсами та створення екологічних коридорів. Автори виступають за перспективу, яка визнає водно-болотні угіддя не лише як зони збереження, але й як значні компоненти природної інфраструктури, які покращують управління міськими водними ресурсами. У дослідженні ретельно вивчено наукову літературу, тематичні теоретичні джерела та практичний досвід в архітектурі та містобудуванні. Стаття пропонує системні підходи до зменшення наслідків повеней і територіального розвитку, враховуючи як інноваційні технічні рішення, так і стратегії збереження навколишнього середовища. Автори наголошують на важливості гармонізації екологічних, соціальних та інженерних аспектів у практиці містобудування. У статті є ретельний розгляд різних умов, необхідних для успішної реалізації проєктів. Це включає в себе вирішення технологічних, екологічних, соціально-культурних, економічних і регулятивних факторів. Підкреслюється важливість балансу між цілями розвитку та охороною навколишнього середовища, пропонуються підходи до створення стійких міських просторів, здатних адаптуватися до мінливих екологічних проблем. Висновки пропонують для міських планувальників, архітекторів і політиків прагматичне розуміння ситуації, забезпечуючи методологічні принципи житлової забудови в районах, схильних до повеней. Автори заохочують інтегрувати ці принципи в містобудівні документи та стратегії розвитку вразливих територій.