ПРО МІЖНАРОДНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ УКРАЇНИ В СФЕРІ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ЇХ РЕАЛІЗАЦІЮ - Перегуда, Євген (Просторовий розвиток, 2024)
Взаємодія з міжнародними акторами є вагомим чинником вдосконалення регіонального управління в Україні. Нині програмою реформ в цій сфері є, зокрема, Plan Ukraine Facility, який розроблявся в контексті рішення ЄС про надання Україні макрофінансової допомоги. Метою статті є аналіз зобов’язань України щодо реформ в сфері регіональної політики, місцевого самоврядування згідно з Plan Ukraine Facility, ходу та перспектив їх реалізації. Використовувались інституційний, хронологічний, порівняльний тощо методи. Ukraine Facility передбачає три групи реформ в сфері регіонального управління. По-перше, просування реформи децентралізації. Йдеться про становлення місцевих держадміністрацій префектурного типу, перегляд законодавства про місцеве самоврядування, розподіл повноважень між центральним, регіональним, субрегіональним та місцевим рівнями, зокрема у контексті повоєнного відновлення. Схема розподілу була оприлюднена на проведених під егідою профільного парламентського комітету експертних обговореннях. Третьою частиною цієї групи реформ є зміни до Конституції в частині децентралізації. Згідно з затвердженою урядом Дорожньою картою децентралізації, вони відбудуться після скасування воєнного стану. Найскладнішим, вірогідно, буде прийняття Закону «Про адміністративно- територіальний устрій України», оскільки, на відміну від 2020 р., ця реформа має торкнутися й обласного рівня. По-друге, в Uraine Facility заплановані реформи демократизації місцевого самоврядування, залучення громадян до прийняття рішень. Частина з передбачених законів вже ухвалена. Але, враховуючи корупцію серед місцевих еліт, демократизація буде довгим процесом. Вона пов’язана з соціально- економічним, культурним розвитком громад, становленням самоврядування в житловому господарстві, розвитком органів самоорганізації населення. По-третє, Ukraine Facility передбачає посилення розробки та реалізації регіональної політики, зокрема, оновлення Державної стратегії регіонального розвитку. Уряд ухвалив нову редакцію Стратегії на 2021-2027 рр. Стратегічні цілі порівняно з 2021 р. не змінились, але специфіка нинішнього стану закладена в оперативних цілях та завданнях за напрямами. Аналіз зобов’язань України свідчить, що політичні аспекти децентралізації та регіонального розвитку не вичерпані. Актуальні завдання як формування політичних акторів, які мають розробляти та здійснювати реформи, так й розробки самих проєктів реформ. Вагомим актором є міжнародна спільнота, з іншого боку – мешканці громад та регіонів, громадянське суспільство, органи самоорганізації населення. В частині професійних управлінців одним з актуальних є підвищення їх компетентності у питаннях управління регіональним розвитком.