ПРОЦЕСНО-ОРІЄНТОВАНЕ АДМІНІСТРУВАННЯ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ДЕВЕЛОПЕРСЬКИХ ПРОЄКТІВ У КОНТЕКСТІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Кричевська, Юлія; Шпаков, Андрій; Шпаков, Галина (Просторовий розвиток, 2024)
Досліджуються особливості адміністрування життєвого циклу девелоперських проєктів на основі процесно-орієнтованого підходу та цифрової зрілості будівельних підприємств. Акцент зроблено на інтеграції всіх учасників проєкту в єдину екосистему завдяки застосуванню сучасних цифрових рішень, таких як BIM-технології, IoT, ERP-системи та інтелектуальні управлінські платформи. Процесно-орієнтований підхід дозволяє структурувати життєвий цикл проєкту на взаємопов’язані бізнес- процеси, підвищуючи ефективність координації дій та контролю за виконанням стратегічних цілей. Значну увагу приділено аналізу впливу цифрової зрілості на реалізацію девелоперських проєктів, зокрема її ролі в адаптації до змін ринку, підвищенні конкурентоспроможності та забезпеченні стійкого розвитку підприємств. Водночас визначено ключові невирішені питання, які стримують повномасштабне впровадження цифрових і процесних підходів, серед яких — проблеми інтеграції учасників, недостатній рівень цифрових компетенцій персоналу, вартість технологій, ризики кібербезпеки та відсутність універсальних методик оцінки результатів цифрової трансформації. Розроблені економіко-математичні моделі формалізації цифрової зрілості дозволяють кількісно оцінити рівень цифровізації підприємства, прогнозувати вплив цифрових технологій на економічну ефективність та визначати ключові параметри для покращення управління будівельними проєктами. Моделі враховують як технологічні аспекти, так і організаційні, що робить їх універсальними для застосування в різних умовах. Результати роботи формують науково-практичну базу для розробки нових управлінських рішень і технологічних підходів, орієнтованих на оптимізацію життєвого циклу будівельних проєктів. Дослідження спрямоване на подальше вдосконалення екосистем управління будівельними проєктами шляхом синергії процесно-орієнтованих стратегій і цифрових інструментів, що забезпечують інтегроване вирішення економічних, технічних та екологічних завдань будівельними підприємствами.