ВПЛИВ ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ НА ПРИРОДНІ ЕКОСИСТЕМИ: НАСЛІДКИ, РЕАБІЛІТАЦІЯ ТА ІНТЕГРОВАНИЙ ПІДХІД - Клипа, Андрій (Просторовий розвиток, 2024)
Розглянуто екологічні наслідки військових дій, включаючи забруднення ґрунтів, водних ресурсів, атмосферного повітря та вплив на рослинність. Проаналізовано сучасні методи реабілітації пошкоджених екосистем, такі як фіторемедіація, біоремедіація, хімічна меліорація та рекультивація. Побудовано модель, яка демонструє динаміку процесів екологічного відновлення з урахуванням специфіки та ступеня пошкоджень природних компонентів. Сформульовано інтегрований підхід до оцінки та реабілітації екосистем для забезпечення їх довгострокової стійкості.