ШЛЯХИ ІНТЕГРУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА ЄВПРОПЕЙСЬКОЇ ІНФРАСТРУКТУР ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ (INSPIRE) - Карпінський, Юрій; Малюк, Олександр (Просторовий розвиток, 2024)
Сьогодні державна політика продовжує здійснюватись з метою інтеграції в Європейський простір у всіх сферах діяльності, у тому числі у сфері національної інфраструктури геопросторових даних (далі – НІГД). Це зумовлює потребу у дослідженні методів та засобів для інтегрування даних INSPIRE та НІГД. У цій статті проаналізовані положення Директиви Європейського Парламенту і Ради 2007/2/ЄC «Про створення Інфраструктури просторової інформації у Європейському Співтоваристві» (далі – Директива INSPIRE) та її додатків, а також Імплементаційних правил щодо геопросторових даних, метаданих та сервісів на їх відповідність у чинному законодавстві України. Метою дослідження є розроблення методології інтегрування національної та євпропейської інфраструктур геопросторових даних для подальшого налаштування геоінформаційної взаємодії між цими двома комплексними системами. Наукова новизна полягає в аналізі методів, середовища, засобів та технологій для розроблення методології інтегрування даних та подальшого формування дорожньої карти впровадження INSPIRE в Україні. Практичною значимістю результатів дослідження є використання методології інтегрування даних для реалізації положень Директиви INSPIRE в Україні, в тому числі створення наборів геопросторових даних та геоінформаційних сервісів, які визначені Директивою INSPIRE.