ВІЛЛИ КУРОРТІВ ГАЛИЧИНИ І ЗАКАРПАТТЯ кін. XIX-сер. XX ст. ЯК ПРОВІСНИКИ СУЧАСНИХ РЕКРЕАЦІЙНИХ ПОСЕЛЕНЬ - Гнесь, Юрій (Просторовий розвиток, 2024)
Проаналізовані історичні аналоги житлових курортних вілл, які стали провісниками нового сучасного типу рекреаційних мультиформатних поселень, зокрема для Західного регіону України. Основна увага даного дослідження зосереджена на віллах та міні-готелях, як одного складового елементу курорту, різного функціонального спрямування Галичини та Закарпаття кінця XIX – до середини ХХ ст.