ОРЕНДНЕ ЖИТЛО В СКЛАДІ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНИХ КОМПЛЕКСІВ. ПРОПОЗИЦІЇ НОРМУВАННЯ - Яновицький, Євгеній (Просторовий розвиток, 2024)
Розглядаються пропозиції щодо змін нормативної документації в Україні, для впровадження нової типологічної одиниці – орендного житла. З точки зору історичної еволюції житлового будівництва, - поповнення типологічного ряду житлових будинків типом «орендного житла», - повернення поняття «доходного будинку», який знайшов розповсюдження в Європі з кінця ХІХ – поч. ХХ ст. Актуальна проблема на даний час – дефіцит в житловому забезпеченні. В тому числі і для молодих сімей. Війна зруйнувала житло в багатьох містах та селищах України. В результаті чого виникла велика за кількістю категорія людей - тимчасово переміщені особи. Людям, які нажаль кожен день втрачають своє житло в результаті ракетних та артилерійських обстрілів вкрай необхідно швидко відновити або збудувати нові будинки та квартири в максимально безпечних місцях. Забезпеченість житлом лежить в основі природи людини, як цивілізованої особистості. Так по моделі «піраміди Маслоу» - діаграми, що ієрархічно представляє людські потреби, - в основі цих потреб лежать фізіологічні потреби, та друге місце займає безпека здоров’я, майна та майбутнього людини. Наступні соціальні та психологічні фактори засновуються саме на стабільності в сфері безпеки та фізіології. Отже, крім іншого, саме якісне та безпечне житло надасть людині психологічну впевненість та зможе вплинути на різні соціальні фактори на національному рівні, в тому числі і на демографічну ситуацію, яка зазнала дуже значного негативного впливу під час війни. Забезпечення чіткими нормативними обмеженнями та визначеннями дозволить озброїти проектувальників чіткими інструментами для втілення в життя нової типологічної одиниці «орендного житла». Впровадження принципу параметричного нормування дозволить знайти інноваційні проектні рішення. Діючі будівельні норми України не визначають «Орендне житло», як окрему типологічну одиницю. Так само і в новому Національному класифікаторі будівель і споруд НК 018:2023 [23] не з’явився тип «орендне житло», хоча наразі Закон України «Про орендне житло» прийнятий в першому читанні. Функціональна класифікація житла для тимчасового проживання відносить такі приміщення, як житлові апартаменти, апарт- готелі, готельні апартаменти та інші, - до будинків громадського призначення. До житлових будинків, відноситься наразі тільки такий вид індивідуального розміщення, як гуртожитки. Отже, внесення до нормативної документації в України такого виду будівель, як орендні житлові будинки, є нагальною та соціально значущою задачею.