МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ІНЖИНІРИНГОВИХ ПОСЛУГ НА РІЗНИХ СТАДІЯХ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ОБЄКТУ - Вахович, Інна; Дем’яненко, Олександр; Богатюк, Данило (Просторовий розвиток, 2023)
Здійснено узагальнення та аналіз методів визначення вартості інжинірингових послуг у будівництві. Методами дослідженні є контент-аналіз – для пошуку інформації щодо методів ціноутворення на проектні роботи та інжинірингові послуги, аналіз і синтез – вибір методів ціноутворення на проектні роботи та інжинірингові послуги, для теоретичного узагальнення методичних підходів до ціноутворення в зазначених напрямках. У світовій практиці існує три основних методи розрахунку вартості інжинірингових послуг в будівництві (інженер-консультанта): одноразова плата; часова ставка; відсоткова плата. Аналіз міжнародної практики підходів до визначення вартості послуг інженерів-консультантів, досвід власної інжинірингової діяльності дозволили визначити, що в області передпроектних, проектних послуг, адміністрування, управління будівництвом, технічного нагляду рекомендовано застосовувати усі три методи оплати праці інженера-консультанта, тоді як при наданні консалтингових послуг, тендерних закупівель, вирішення спорів та арбітражу – часову ставку або одноразову плату. Метод «часової ставки» є універсальним і може бути застосованим на будь-якому етапі життєвого циклу інвестиційно-будівельного проекту. Основною складністю застосування цього методу є необхідність розроблення детальної програми робіт інженера. Базою для визначення трудомісткості виконання робіт мають бути внутрішньофірмові нормативи, визначені на основі аналізу «найкращих практик», інформації щодо тривалості виконання аналогічних робіт конкурентами та власних спостережень. Запропоновано розробити відсоткові показники, що будуть диференційовані в залежності від масштабу та складності проекту. Мірилом масштабності проекту є вартість будівництва (за главами 1-9 зведеного кошторисного розрахунку), а складності - клас наслідків (відповідальності) об’єкта (СС1, СС2 та СС3).