РЕІНДУСТРІАЛІЗАЦІЯ 4.0 – ОСНОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ВІДНОВЛЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ - Плешкановська, Алла (Просторовий розвиток, 2023)
Як захистити свою країну? Як відродити знищені міста? Як повернути людей до рідних домівок? Пошуком відповідей на ці питання переймаються фахівці різних спеціальностей та галузей економіки. В даній публікації наведені результати дослідження, спрямованого на формулювання можливих напрямів відновлення та подальшого розвитку урбанізованих територій, постраждалих в ході російсько-української війни. Проведений аналіз дозволив виділити наступні типологічні групи об’єктів відновлення: окремо або групами розташовані поодинокі будівлі й споруди різного функціонального призначення; окремі планувальні утворення житлово- громадського та промислово-виробничого призначення в межах та поза межами населених пунктів; цілісні міські та сільські поселення; значні за площею ділянки незабудованих територій поза межами населених пунктів. Кожен потенційний тип об’єктів відновлення вимагає специфічних моделей і методів реконструкції. Визначено основні проблемні аспекти та сформульовані можливі напрями забезпечення реалізації програм відновлення та подальшого розвитку територій і цілісних населених пунктів. Встановлено, що базою економічного відродження країни має стати процес реіндустріалізації на базі формування новітніх промислових утворень – індустріальних та інноваційних парків, промислових і виробничих підприємств військово-оборонного комплексу, навчальних закладів середньої та вищої технічної освіти. Зазначено, що процес відновлення зруйнованих урбанізованих просторів має поєднуватись із завданнями комплексної реконструкції забудованих і незабудованих територій, цілісних поселень з урахуванням сучасних тенденцій – екологічності, збалансованості, поліфункціоналізації, інклюзивності та комфортності міського середовища, забезпечення жорстких вимог захисту цивільного населення.