СУЧАСНИЙ СТАН ТЕХНОЛОГІЇ ТА МЕТОДІВ РЕСТАВРАЦІЇ ПАМ’ЯТОК АРХІТЕКТУРИ - Осипов, Сергій (Просторовий розвиток, 2023)
У статті викладено результати аналізу та узагальнення сучасного стану технології та методів реставрації пам’яток архітектури. Показано, що перспективи розвитку будівельного комплексу України визначають необхідність у створенні та функціонуванні системи високоефективних технологій реставрації пам’яток архітектури, яка адаптована до специфічних характеристик і параметрів об’єкту та предмету реставрації. Формування такої системи здійснюється на принципах інноваційної ефективності технологій реставрації із множини існуючих технологій у будівельної галузі, яка, у свою чергу, формується під впливом загальносвітового прогресу у будівельно- технологічної сфері. Встановлений системний взаємозв’язок між різновидами реставрації та методами реставрації, як будівельно-технологічних систем. Встановлений взаємозв’язок прийнятий в основу упорядкування системи методів реставрації пам’яток архітектури. Встановлено вплив науково- технічного прогресу в галузі будівництва на множинність методів виконання і механізації реставраційних процесів, як такої, що прямує до безкінечності, що переводить наявну систему методів у категорію великих, складних і відкритих систем, що мають неупорядковану структуру.