СТІЙКА АРХІТЕКТУРА – ПРОТИРІЧЧЯ ТА КОНФЛІКТИ - Данилов, Сергій; Чечельницький, Сергій (Просторовий розвиток, 2023)
Розглядаються проблеми стійкої архітектури крізь призму створення архітектурних будівель та міського середовища, які забезпечують екологічну, економічну та соціокультурну стійкість. Для того, щоб зрозуміти складність і природу сталості архітектури, її слід розглядати як фрагмент загальної відкритої динамічної системи міста. При цьому всі складові такої системи пов’язані між собою загальною динамікою функціонування і часто розвиваються в умовах внутрішніх системних протиріч. Під внутрішньосистемними протиріччями міста як відкритої динамічної системи слід розуміти ситуацію, коли спроби будь-якого елемента системи досягти умов оптимального функціонування обмежені або придушені іншими елементами системи. Архітектура, як штучне середовище, в якому виникають ці системні протиріччя, змушена гнучко реагувати на них. Метою даної роботи є виявлення системних суперечностей, що виникають у процесі функціонування архітектурної складової міста як відкритої динамічної системи, та узагальнення цих суперечностей.